Menu Intro Nieuws Seizoensindeling Foto's CJV leden Onderwerpen Forum Links
CJV Aduard

Week 6 - Privé of nie? - Hengst (4 reacties)


Hengst02-02-2004 - 23:04
Naar aanleiding van een (korte) discussie van afgelopen vrijdag: hoe ver moeten we gaan met het inleveren van privacy voor onze veiligheid etc? Eerlijk gezegd boeit me dat niet zoveel, zolang ik er persoonlijk maar niet op één of andere wijze last van heb. Want ik heb eerlijk gezegd niet de illusie dat er nog iets als privacy bestaat. Het begint al bij onze geboorte: het hielenprikje. Men zegt dat vandaag de dag nog weg te gooien na 5 jaar, maar zelf vermoed ik dat het een kwestie van tijd is tot alle DNA-profielen uit de hielenprikjes worden bewaard. Vervolgens loopt onze vader naar het gemeentehuis en meldt ons aan. In de rest van ons leven worden we hoe langer hoe meer geregistreerd. Op internet, dankzij allerlei aanmeldingen voor onnozele websites en mailadressen. Via de bank, de zorgverzekeraar, de gewone verzekeringen, de gemeente, de belasting, de telefoonaanbieder, de autodealer, het hotel waar we gelogeerd hebben, bij Videoland, met de airmilespas, de bank, de energieleverancier, de loterij en ga zo maar door.

Wat is privacy als iedereen weet wie je bent, hoe oud je bent en waar je woont? Nou ja, denk je dan, dat valt wel mee. Okay, een stap verder. Als er een persoon verdwijnt weten we vandaag de dag zijn sporen aardig na te gaan, omdat de politie kan bekijken of hij bij pinautomaten is geweest, zijn creditcard heeft gebruikt en ook nog bij welke zendmasten hij zijn laatste telefoontjes heeft gevoerd.
Enige jaren geleden ontstond in het Europees Parlement grote heibel toen er bekend werd dat de Verenigde Staten, Engeland, Australië (en nog een vierde land) door middel van een netwerk, genaamd Echelon, de hele wereld aan het afluisteren waren. De landen hebben het bestaan van dit elektronisch netwerk inmiddels toegegeven, maar zeggen het alleen te gebruiken voor terrorismebestrijding. Daar heb ik mijn twijfels over (ook economisch is het erg handig), maar dat terzijde.
Vandaag de dag bestaan er al minimale GPS-zendertjes, en de productieprijs van die dingen is minimaal (als ik het mij goed herinner was het 25 eurocent per 10). Het is een kwestie van tijd tot auto's of zelfs ordinaire kledingstukken in de winkel, schoenen, jassen, truien, overhemden worden voorzien van zo'n ding, al dan niet in het geheim. Het is een kwestie van tijd tot inlichtingennetwerken de GPS-kledingprofielen van mensen gaan opslaan zodat ongeveer elke wereldburger te volgen is. En ik zuig dit niet uit m'n duim, dit komt van iemand die verstand van zaken heeft.

Privacy is een loze kreet geworden. Als dan de politie denkt een misdrijf op te lossen m.b.v. een grootschalig DNA-onderzoek in de omgeving: van mij mogen ze. En dat van mij kunnen ze ook krijgen. Net zoals ze wat mij betreft m'n telefoon mogen afluisteren, m'n mail lezen en camera's in m'n huis plaatsen. Zolang ik het maar niet weet of er anderszins last van heb.

Gr. Hengst.

Hengst05-02-2004 - 15:21
Ben ik nou de enige die dit ellenlange stuk gelezen heeft? *GRIN* [img]http://www.antonboonstra.nl/opdefoto/book/smileys/confused.gif[/img]

Pondo09-02-2004 - 12:21
Nee hoor Hengst, ik als originele Enemy of the State ken dezez praktijken ook al langer dan vandaag. Tja zolang je je aan de regels houdt dan boeien dit soort dingen natuurlijk niet. Maar met de komst van internet en computers loop je steeds meer kans op zaken zoals te zien in de film 'the Net' tenminste ik dacht dat ie zo heette. De mensen die het computernet beheersen, beheersen de wereld.

Kijk het boeit echt helemaal niemand wat jij aan het doen bent in je huis. Of je nu 24 uur per dag loopt te rukken of dat je 16 vriendinnen hebt. Het wordt pas boeiend als je je bezig houdt met criminele activiteiten of als je enorm rijk bent.

Wij als 'normale' mensen moeten ons niet druk maken lijkt me. Men weet toch alles van je, maar zolang je je gewoon gedraagt doet niemand er iets mee. En als je je er wel zorgen om maakt, is de enige oplossing een huis kopen op de maan.

Gr. Pondo

Hengst11-02-2004 - 15:31
Buitenkansje: kamers verhuren op de maan... Ziet niemand dat je 16 vriendinnen hebt... of dat andere van 24 uur per dag...

Gr. Hengst.

Moonshiner13-02-2004 - 12:21
Met internet verbinding??

Reageren
Naam*:
Bericht:


* I.v.m. geautomatiseerde spam moet je naam met een spatie beginnen!


Forum opgebouwd in 0.0090 seconden | Admin