Menu Intro Nieuws Seizoensindeling Foto's CJV leden Onderwerpen Forum Links
CJV Aduard

Drion zonder pil (?) overleden - Hengst (5 reacties)


Hengst21-04-2004 - 17:30
Zojuist gelezen op Teletekst:

"In zijn woonplaats Leiden is op 87-jarige leeftijd professor Huib Drion in zijn slaap overleden. Drion raakte vooral bekend door zijn pleidooi voor een zelfmoordpil voor ouderen die levensmoe zijn. (...) Overigens wilde Drion geen pil maar een systeem in 2 etappes dat nog bedenktijd biedt. (...) In de oorlog werkte hij aan het verzetsblad 'De Geus'."

Hij is dus dood. En waarschijnlijk was het helemaal geen foute baas. En toch joeg hij half Nederland tegen zich in het harnas om bespreekbaar te maken waarover niemand wenst te spreken: zelfmoord bij ouderen.

Misschien iemand zich hiervan nog een onderwerp op CJV herinneren van een paar jaar geleden, over euthanasie e.d. waarbij 'de pil van Drion' ook naar voren kwam. Een zelfmoordpil, een ding waarmee je zelfmoord kan plegen als je dat wilt, en als je 'levensmoe' bent. Moet dat kunnen?

Enerzijds is het heel simpel om te zeggen dat je mensen niet onnodig moet laten lijden, zoals je dat bij dieren ook niet doet. Als mensen er op een redelijk waardige manier een einde aan wensen te maken moet je ze dan ook die kans geven. Het is een vrije keuze van vrije mensen, en beter die pil dan de alternatieven.
Anderzijds: het is vandaag de dag allemaal wel heel simpel. Wij weigeren om ook maar op enige manier te lijden. En daarvoor doen we alles, van plastische chirurgie tot Viagra of een zelfmoordpil. Maar slaan we niet wat door? Tenslotte heeft elk huisje zijn kruisje. Hoort het niet een beetje bij het leven dat niet alles gladjes verloopt? Hoe herken je de pieken nog als je geen dalen meer hebt?

Rork22-04-2004 - 11:44
Volgens mij spreekt het niet van vertrouwen als je je eigen uitvinding niet gebruikt maar het idee erachter was juist dat je een keuze hebt. En als je denkt dat mensen dieren niet onnodig laten lijden dan ben ik het ook niet met je eens, wel eens een kat een insulinekuur gegeven of bestraald?

Volgens mij zit het punt dat je maakt in de definitie van onnodig lijden. Ik ben van mening dat bij het leven zowel pieken als dalen horen en dat je niet over elk dal gelijk een brug hoeft te gaan bouwen.

Voor veel dalen zal dan ook wel een leukere oplossing zijn voor de mensen die alleen maar fun willen hebben en niet tegen tegenslag kunnen. Maar de drion-pil gaat dan wel heel ver. Dat lijkt mij ook niet de bedoeling van die Drion-Pil maar die is meer bedoelt als je in een ravijn zit waar je niet meer uitkomt. En is het meer de vraag hoe kun je de pieken zien als je niet over de rand van het ravijn kunt kijken.

Hengst23-04-2004 - 12:55
Ik probeerde geen enkel punt te maken, maar me enigszins neutraal op te stellen. Hetgeen me zo te lezen aan jouw tekst grandioos mislukt is...

Gelezen in de NCRV-gids in een interview met Thomas Acda: "Ik hoop dat hij (=zijn zoon) 88 wordt, waarvan 86 gelukkige jaren en 2 ongelukkig. Die 2 jaren zijn om krassen op de ziel te maken, zodat je niet van elke tegenslag schrikt." Een waar woord, nietwaar?

Het idee was inderdaad dat je een keuze had. Een pil in 2 stappen, daar ging het om. Zodat je je nog kon bedenken. Maar... je kunt flink in een dal zitten. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat er maar zelden ravijnen voorkomen, in het algemeen zullen het eerder diepe dalen zijn. En beslis je dan wel terecht dat je dat ding gaat slikken?

Over die katten: waarom kun je een beest niet aandoen wat je zelf ook wilt om langer te leven? Ongetwijfeld is de bestraling bij een kat geen frisse behandeling, maar als het onszelf aangaat willen we dat i.h.a. ook. Je moet eerder de overweging maken of je de kat ermee kunt helpen. Als dat beest na afloop nog 5 goeie jaren heeft heb je er goed aan gedaan. Maar da's een andere discussie.

Bean23-04-2004 - 16:18
In de snelle maatschappij van tegenwoordig, wordt te veel op korte termijn gedacht om zo'n pil in te voeren. Maar ja... als iemand echt zelfmoord wil plegen (met of zonder goede reden), dan ben ik meer voor zo'n pil, dan dat ze voor een trein springen. Naast een trauma wat je zo'n machinist bezorgt, krijgen al die treinen ook nog eens vertraging

Rork23-04-2004 - 20:12
Om over de katten verder te kunnen zwijgen: een kat is geen mens. Als iemand daar een punt van wil maken doet ie dat maar onder een nieuw topic.

Ik denk ook dat er zelden ravijnen zijn, ik ben er nog geen een tegengekomen, maar ik heb ook nooit de behoefte gehad wat voor pil dan ook te slikken zeker geen Drion-pil.

En zoals Bean zegt, als je het toch doet doe het dan netjes.

bob25-04-2013 - 12:42
[]

Reageren
Naam*:
Bericht:


* I.v.m. geautomatiseerde spam moet je naam met een spatie beginnen!


Forum opgebouwd in 0.0530 seconden | Admin