Menu Intro Nieuws Seizoensindeling Foto's CJV leden Onderwerpen Forum Links
CJV Aduard

Ophokken, die zwanen! - Hengst (5 reacties)


Hengst26-02-2006 - 22:31
t Is wat. Alsof de varkenspest, de mond en klauwzeer en de vogelpest nog niet genoeg waren dreigen gezonde dieren nu weer het slachtoffer te worden van een ziekte. Dit keer de vogelgriep. En dan hebben we het over dat type wat van vogels op mensen kan worden overgedragen, en (nog) niet van mens op mens. Dit risico is echter levensgroot. Als het virus in iemands lichaam gaat mengen met een virus dat wel zeer besmettelijk is van mens op mens lopen we kans op een wereldwijde epidemie zoals die van de Spaanse griep in 1918.

Dus ondanks dat er op de wereldbevolking van 6 miljard nog maar zon 180 bewezen slachtoffers van deze griepvariant zijn, schijten we allemaal in onze broek (en das niet van de buikgriep). Griezeliger is het nog dat het virus lijkt te worden overgebracht door trekvogels. Is er ook maar IETS wat we hieraan kunnen doen? Op sommige plaatsen in het buitenland is men al begonnen met het afmaken van onschuldige wilde vogels, eenden e.d.

Als ik het zo mag zeggen: ik vind dat niet kunnen. De stapels brandende koeien in Engeland staan op ieders netvlies gegrift, maar ook als je het niet ziet is het effect er niet minder om. We moeten stoppen met het afmaken van gezonde dieren omdat dat zogenaamd goedkoper is.

Maar wat dan? Ophokken is een goede maatregel, maar zal dat afdoende werken? Vaccineren, is dat wat? Als dat tot gevolg heeft dat we onze kip en kalkoen aan de buitenlandse straatstenen niet meer kwijt kunnen? (En geloof me: met bijna 100 miljoen stuks pluimvee wil je geen export-stop riskeren...) En de wilde vogels? Geef je net de jacht op de vos vrij om de weidevogels te sparen, en dan ga je ze wel weer eigenhandig afmaken? Waar gaat dit eindigen? Of moeten we maar gewoon doen wat we dierlievenderwijs kunnen doen, en het voor de rest over ons heen laten komen?

Rork27-02-2006 - 14:29
en
Het grootste probleem is natuurlijk dat trekvogels het virus overbrengen op grote groepen buitenlopend pluimvee dat vatbaar is voor het virus. Om ziekte te voorkomen zijn er grofweg twee manieren: ophokken of vaccineren.

Ophokken (met hygienisch maatregelen zoals een hygienesluis) voorkomt dat het virus bij de gevoelige kippen komt. Dit is een goed werkend middel in de strijdt tegen een aantal infectieziekten, en staat vaak op nummer een als preventie maatregel. Alleen hebben sommige mensen liever eieren van kippen die buiten lopen.

Vaccineren zodat het pluimvee niet meer gevoelig is. Practisch uitvoerbaar, en het gevaar is weer een stuk kleiner. Alleen hebben we hier problemen op economisch niveau: vaccineren kost geld, en de export naar niet vaccinerende landen valt weg.

Non-vaccinatie beleid is een mogelijkheid als je effectief het virus weg kunt houden uit je populatie. Dit kan o.a. door een importverbod uit landen die de ziekte hebben/vaccineren (m.n. als het vaccin niet van een veldinfectie te onderscheiden is), hygienische maatregelen bij import (quarantaine, veterinaire controlle) en eventueel hygienische maatregelen bij de dieren. Hier moet ik aan toevoegen dat een lage populatie dichtheid ook bij kan dragen maar dat is in dit geval niet van toepassing.

Trekvogels kun je niet verbieden om over je land te vliegen, ze aan de grens in quarantaine zetten ook niet. Vaccineren van trekvogels zou eventueel kunnen maar heeft praktische problemen. Deze vogels blijven een continue probleem omdat bv eenden het virus wel bij zich dragen maar er niet erg ziek van worden.

Een oplossing zullen we op nationaal niveau niet halen, als wij alleen gaan vaccineren kunnen we niet exporteren, gaan we ophokken dan verliezen we de biologische status van die kippen en kunnen we ze nog niet kwijt. We zullen dus op europees (en dan waarschijnlijk ook afrikaans en aziatisch) of globaal niveau moeten beslissen over een van deze oplossingen.

En over de kans van besmetting nog het volgende. De kans dat je een besmetting oploopt van een wilde vogel is uiterst klein (tenzij je een niet al te kieskeurige liefhebber bent van wild, dan kon het wel ietsje groter worden). De meeste mensen die besmet zijn hadden direct contact met besmet pluimvee, in de moderne pluimveehouderij zoals in Nederland zijn dat vrij weinig mensen en met de maatregelen die we hier hebben voor het versprijden van vogelgriep is de kans vrij klein dat het overspringt op mensen

Moonshiner27-02-2006 - 17:57
[ongefundeerde opmerking]
Ach, een goede opruiming van het ergste virus hier op aarde is ook niet slecht voor de economie gezien over een wat langere periode, vooruitzien noem je dat...
[/ongefundeerde opmerking]

Rork01-03-2006 - 09:11
Blijkbaar leeft het onderwerp hier niet zo, toch vreemd aangezien ik gisteren op de radio hoorde dat mensen zich meer druk maken om de vogelgriep dan om terrorisme, de economie of de gezondheidszorg (wat op zich ook wel weer vreemd is omdat ze allemaal, en zeker de laatste twee met vogelgriep verbonden zijn).

Hengst04-03-2006 - 16:52
Neu, blijkbaar heeft de CJV andere interesses, hahaha...

Maar ja, zelf had ik ook niet zoveel aan je toe te voegen...

Rork12-03-2006 - 14:58
Nu ja, voor de geinterresseerden dan maar:

http://www.ublad.uu.nl/WebObjects/UOL.woa/3/wa/Ublad/archief?id=1024492

Reageren
Naam*:
Bericht:


* I.v.m. geautomatiseerde spam moet je naam met een spatie beginnen!


Forum opgebouwd in 0.0470 seconden | Admin